Amagerport

amagerport-bommen-paa-amager-efter-bruun

Den oprindelige vej fra København til Amager var Torvegade over Christianshavn. Hvor Torvegade skærer volden lå Amagerport, ud for den lille, gule bygning, der ses lidt under midten af billedet herunder.

dsc_0306-2-res
Amagerport kaldtes også Sønderport eller Christianshavns Port.

Amagerport

Amagerport var den mindst udsmykkede, og blev betragtet som den mindst fine, af Københavns fire byporte, fordi den lå direkte ud til det åbne bondeland.

Man ved ikke, hvordan den første port så ud, men i 1724 opførtes en port, som stod indtil 1850. Uden for porten var bygget en palisade, som skulle forhindre vogne i at holde på selve broen.

I ældre tid var broen lukket om natten, men da natrenovationskulerne i 1777 blev flyttet fra Christianshavn til Amager, måtte man have åbent døgnet rundt.

Ved siden af porten lå en portnerbolig, som i dag er bevaret. Det var ikke her, at passageafgiften blev opkrævet. Det skete ved bommen, som lå i begyndelsen af >Amagerbrogade.

Amagerport - vagtbygning nordlige

Fra 1649 blev der indført en porttold på alle varer, der blev transporteret ind til København.

Det var dog også muligt (fra 1686) at passere over >Langebro, og dermed unddrage sig toldeftersynet.

Der er bevaret to bygninger omkring det sted, hvor Amagerport lå, men de var ikke acciseboder, men vagtstuer for soldaterne, der bevogtede porten og kontrollerede om accisen var betalt.

Køkkenbygningen til den nuværende Restaurant Ravelinen er den sydligste af de to vagtbygninger. Den nordligste (billedet herover) blev i 1930’erne rykket et stykke tilbage i forbindelse med udvidelse af Torvegade.

dsc_0203-res

 

Amagerport - kilometersten RES

Omtrent hvor Amagerport oprindeligt stod, står i dag en kilometersten. Herfra måltes afstandene til forskellige byer på Amager. Stenen er tegnet af P. V. Jensen Klint.