Spring til indhold

Prags Boulevard

Indtil 1926 hed gaden Sundby Boulevard.

Men da bystyret i Prag havde opkaldt en gade efter København, skulle der også findes en gade i København, man kunne opkalde efter Prag.

Kort 1910 - Axel Andersens forlag - Udsnit Prags Boulevard

Gaden udgjorde indtil 1902 skellet mellem Københavns Kommune og Sundbyernes Kommune. Nord for Prags Boulevard lå Christianshavns Fælled, som på grund af militære hensyn helt indtil 1909 ikke måtte bebygges.

Det var planen, at gaden skulle have et boulevard-agtigt præg og være en pendant til Holmbladsgade med præsentable lejlighedskomplekser.

Men tiderne skiftede og der var formentlig ikke økonomi til at bygge i det omfang, man havde drømt om. I stedet blev den østlige del af Prags Boulevard præget af de industrivirksomheder, der flyttede hertil i 1920’erne og 1930’erne.

På Prags Boulevard 37-43 lå Det Danske Medicial- og Kemikalie-Kompagni A/S (billedet herover). Den er mest kendt under det lidt kortere navn Medicinalco. Fabrikken havde en blandet produktion af kemiske produkter, stearinlys, medicin samt farver og lakker. Firmaet blev stiftet i 1919. Bygningerne bruges i dag af virksomheden Xelia, der er en videreførelse af firmaet Dumex, som blev grundlagt af Østasiatisk Kompagni i 1950’erne.

Gennem fabriksområdet går Nerikegade, der er nedlagt som offentlig vej.

Toms Fabrikker lå på Prags Boulevard 49 (billedet herover). Virksomheden var grundlagt i 1924 af to apotekere, Trojel og Meyer, og fremstillede bolcher, karameller og tyggegummi m.m. Det var svært at komme ind på markedet, så man opstillede automater, hvor kunderne kunne betjene sig selv. Firmaets navn kom fra grundlæggernes forbogstaver, men da ordet TOM ikke så godt ud på en automat, tilføjes et ”s”.


Fabriksbygningen på Prags Boulevard er tegnet af arkitekten Bertel Hansen. På facaden ses stadig bogstaverne ”VHM”, der betyder V. H. Meyer (den ene af det to fabrikanter). I 1959 havde TOMS ca. 300 ansatte, og voksede stadig, så man var nødt til at bygge en større fabrik i Ballerup i 1963 og flytte produktionen dertil.

På hjørnet af Prags Boulevard og Strandlodsvej lå virksomheden Phillips, der fremstillede elektriske artikler, som pærer, radioer, fjernsyn og meget mere. Phillips var et hollandsk firma, der havde sin danske afdeling her.