Spring til indhold

Mellemvangen

Vejen er anlagt omkring 1915 som en del af villakvarteret Præstevangen.

Det blev anlagt af en byggeforening, som var stiftet af Stats- og Kommunefunktionærerne. Ideen kom fra den samme kreds, som tog initiativ til byggeforeningen Grøndalsvænge.

Præstevangen. Bebyggelsesplan af Holsøe og Tvede (Danmarks Kunstbibliotek).

Bebyggelsesplanen og husene i Præstevangen blev da også tegnet af de samme arkitekter, nemlig Poul Holsøe (1873-1966) og Jesper Tvede (1879-1934).

Planen rummede ca. 350 parceller og de to arkitekter udarbejdede nogle mønstertegninger, som medlemmerne af foreningen kunne vælge imellem, når de skulle bygge hus.

Præstevangen – typetegninger af Holsøe og Tvede (Danmarks Kunstbibliotek).

Den oprindelige plan var at bygge enfamiliehuse, men at økonomiske årsager gav man mulighed for dobbelthuse, og for at beboerne kunne udleje en del af huset til andre.

Terrænet er kuperet og derfor kunne ideerne om en bydel med slyngede gader, små pladser og parker efter inspiration fra de engelske havebyer, nemt realiseres.

På hjørnet af Mellemvangen og Hareskovvej blev der anlagt en rundkørsel som en slags centrum i Præstevangen, og her blev der opført et hus til forretninger og fællesfaciliteter.

Grundene blev i starten lejet af foreningen, men en del beboere brød ud og dannede Grundejerforeningen Kirkemosen, der kom til at omfatte den vestlige del af udstykningen, med bl.a. Dalvangen og Højlandsvangen.