Spring til indhold

Nationalmuseet

I 1620 grundlagde professor ved Københavns Universitet, Ole Worm (1588-1654), en samling af genstande, der først og fremmest skulle bruges i forbindelse med undervisningen på universitetet.

Johannes Wiedewelt: Ole Worm. 1776 (Sorø Kunstmuseum).

Samlingen lå oprindeligt i professorboligen på hjørnet af Frue Plads og Store Kannikestræde.

Interiør fra Museum Wormianum som Ole Worms private museum hed på latin.

Da Worm døde, overgik samlingen til det kunstkammer, som kong Frederik den 3. havde oprettet. Kunstkammeret blev indrettet i en bygning ved siden af Christiansborg Slot.

I 1825 blev samlingen i Kunstkammeret splittet op og genstandene fordelt til en række specialmuseet, f.eks. Statens Museum for Kunst og Rosenborg Slot, mens andre blev grundstammen i et nyoprettet Nationalmuseum.

Nationalmuseet er hele Danmarks museum og dækker historien fra de ældste tider til idag. Solvognen fra bronzealderen er en af museets mest kendte genstande.

I 1849 blev samlingerne flyttet til Prinsens Palæ ved Frederiksholms Kanal, hvor de er i dag.

I Nationalmuseet indgik også den samling af oldsager, der var indsamlet gennem Den kgl. Kommission til Oldsagers Opbevaring, der var grundlagt i 1807. Oldsagerne lå i en årrække på loftet over Trinitatis Kirke.

Selv om der havde været forskellige planer om at flytte museet til andre lokaler, besluttede man i 1920’erne at lade det blive i Prinsens Palæ og udvide med en større tilbygning. Den blev opført i årene 1929-1938.

Gennem tiden har Nationalmuseet fået afdelinger andre steder, f.eks. i Brede Værk nord for København.

Nationalmuseets hovedindgang i Ny Vestergade.