Østre Gasværk

I 1878 blev der bygget et Gasværk mellem Østerbrogade og kysten på det nordlige Østerbro.

København havde i forvejen Vestre Gasværk ved Gasværksvej på Vesterbro, men i takt med byens udvikling, var der brug for endnu et værk til at dække gasforbruget.

Til gasværket hørte arbejderboliger, der lå mellem Nyborggade og Sionsgade. De var opført af Lægeforeningen, og hed derfor Ny Lægeforeningens boliger. Foreningen havde i forvejen boligerne i Brumleby på Østerbro. Boligerne blev revet ned i slutningen af 1950’erne.

Østre Gasværk blev nedlagt i 1969.

Værkets store gasbeholder blev tegnet af arkitekten Martin Nyrop. Den bruges i dag af Østre Gasværks Teater og er den eneste bevarede bygning på gasværket.

Pladsen foran gasbeholderen er i 2020 døbt Morten Grunwalds Plads efter skuespilleren og instruktøren Morten Grunwald (1934-2018), der tog initiativ til omdannelsen af gasbeholderen til teater i 1979.

Uofficielt kaldtes pladsen tidligere Weidetorvet efter overborgmester Egon Weidekamp (1921-2000), der som borgmester var med til at sikre bygningen bevaring og indretning til teater. Wiedekamp har dog i forvejen givet navn til Weidekampsgade på Islands Brygge.