Kronprinsessegade

Gaden er anlagt på en strimmel af Rosenborg Slots have – den nuværende Kongens Have. Den er en af hovedgaderne i kvarteret Ny-København, der anlagdes fra midten af 1600-tallet og frem.

Kronprinsessegade blev dog først anlagt i 1795 efter den store brand i København på initiativ af kronprins Frederik (den senere Frederik den 6.). Han lod den opkalde efter sin hustru, kronprinsesse Marie Sophie Frederikke (1767-1852).

Kronprinsesse Marie Sophie Frederikke, malet af Jens Juel. Billedet tilhører Rosenborg Slot.

Kronprinsesse Marie Sophie Frederikke, malet af Jens Juel. Billedet tilhører Rosenborg Slot.

Kronprinsen selv har også fået en københavnsk gade opkaldt efter sig, nemlig Kronprinsensgade.

Tanken med anlægget af gaden var, at skaffe boliger til nogle af de, der var blevet hjemløse efter branden, først og fremmest fra middelklassen. Men grundene var dyre, og derfor blev det i stedet de mere velstillede, der flyttede ind.

Kronprinsessegades sydlige del er præget af række nyklassicistiske ejendomme. Her har gaden et harmonisk udseende, ikke mindst fordi alle bygninger er omtrent lige høje.

Den nordlige del blev først anlagt i anden halvdel af 1800-tallet, da man ved at nedrive bl.a. nogle huse i Nyboder, fik skabt en gennemgående vej helt op til Øster Voldgade.

DSC_0499 RES

Langs hele den vestlige side af Kronprinsessegade går hegnet ind til Kongens Have. Flere steder er små pavilloner bygget ind i hegnet. De er tegnet af stadsbygmester Peter Meyn omkring 1804.