Spring til indhold

Københavns Politigård

dsc_0380-res

Fra 1918 og frem til 1924 opførtes ved Polititorvet en bygning for Københavns politi. Tidligere havde politiet haft til huse i Københavns DomhusNytorv.

Arkitekten var Hack Kampmann (1856-1920), som tidligere havde tegnet tilbygningen til det nærliggende Ny Carlsberg Glyptotek. Politigården blev dog bygget i en helt anden stil, nemlig nyklassicisme.

Politigården nåede ikke at blive færdig før Kampmanns død, og byggeriet blev derfor afsluttet af hans søn Hans Jørgen Kampmann sammen med arkitekterne Holger Alfred Jacobsen og Aage Rafn.

Den mastodontiske bygning virker udadtil tillukket og massiv, men består indvendigt af en række lukkede gårde, der sikrer at der kommer lys ind i det indre af bygningen. Den største gård er cirkelrund, og har søjler langs kanten.

dsc_0382-res

Politigården er rig på udsmykning indvendig, men på ydersiden er der kun to stjerner på facaden mod Polititorvet. De symboliserer fortidens vægteres stav og er anbragt på et jernbur, der må være en “gabestok”, hvor forbryderne blev anbragt.