Spring til indhold

Franciska Clausens Plads

Pladsen ligger i hjertet af det tidligere Carlsbergbryggeri og blev i 2018 opkaldt efter billedkunstneren Franciska Clausen (1899-1986).

Hun havde ikke nogen tilknytning til området, men ved udviklingen af bryggeriet til en ny bydel under navnet Carlsbergbyen, har man valgt at opkalde gader og pladser efter bl.a. kunstnere. Kunsten var en hjertesag for Carlsberg-bryggeriernes stiftere J. C. Jacobsen og han søn Carl Jacobsen.

Ved pladsen ligger det store kedelhus med fire skorstene på toppen. Det blev opført i årene 1925-1928 efter tegninger af arkitekten Carl Harild (1868-1932). Han har givet navn til bygninge ved siden af, som hedder Harild Hus.

Den snoede skorsten (Foto Tina Høegh Nielsen)

Ved siden af kedelhuset og maskincentralen (på Pasteursvej) står en 56 meter høj skorsten. Den er tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup, der stod bag flere bygninger på Carlsberg.

Skorstenen er et eksempel på, at brygger Carl Jacobsen ønskede, at selv industribygninger kunne gøres smukke. Den er fyldt med detaljer, og har bl.a. en murstensornamentik, der får det til at se snoet ud. Et stykker oppe sidder der såkaldte gargoilere, som måske er inspireret af tilsvarende udsmyking på Notre Dame-kirken i Paris. Skorstenens top har form som en egyptisk lotusblomst.