Langeliniepavillonen

Langeliniepavillonen. Tegning 1884. (Danmarks Kunstbibliotek)
Siden 1884 har der været en restaurant i den sydlige ende af Langelinie ud for Kastellet. Dengang talte man om, at København ikke “kunne være bekendt”, at byen ikke havde et lokale for lystsejlerne, som man f.eks. havde i Stockholm.

Den første bygning blev opført af Dansk Forening for Lystsejlads og var tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup, som et årti senere også stod bag tegningerne til Søpavillonen ved Gyldenløvesgade.

I stueetagen havde pavillionen restaurant og café, og på første sal foreningslokaler. Bl.a. var her et tårnværelse med en flot udsigt over Havnen.

I forbindelse med opførelsen af Langeliniepavillonen, blev der lagt en bro henover adgangsvejen fra syd (som i dag hedder Ved Kongeporten). Broen var ligeledes tegnet af Vilhelm Dahlerup og fik navnet Gefionbroen, fordi den gav fodgængere mulighed for at spadsere fra Gefionspringvandet og ned på Langelinie.

langeliniepavillonen-udateret-sendt-1919-es-res
I 1902 blev pavillonen erstattet af en ny, tegnet af arkitekten Fritz Koch (1957-1905), opført for Kongelig Dansk Yachtklub. Den ses på billedet herover.

I 1944 blev restauranten sprængt i luften af den tyske besættelsesmagt som hævn for den danske modstandsbevægelses aktioner.

Den nuværende bygning er opført omkring 1956 og tegnet af arkitekterne Eva og Nils Koppel. Den blev fredet i 2000.