Spring til indhold

Strandparksvej

Vejen blev anlagt som adgangsvej til strandparken ved Hellerup Havn. Indtil 1909 hed vejen Ny Strandvej.

Strandparken blev anlagt af Gentofte Kommunes gartner, G. N. Brandt i årene 1912-1918 i samarbejde med havearkitekten C. Th. Sørensen.

Parken er delt i en staudehave og en rosenhave (herover). Anlægget, er med sin klare opdeling, betegnet som en tidlig udgave af den funktionalistiske have, og vakte fra begyndelsen international opmærksomhed.

Ved strandparken ligger en tidligere kloakpumpestation (herunder), som blev opført omkring 1910. Pumpestationen bruges i dag som toiletbygning.

I tilknytning til strandparken ligger Hellerup Idræts Klubs tennisanlæg med det lille klubhus, der er indrettet som café.

Ved Strandparksvej ligger Hellerup Havn, der er en mindre lystbådehavn. Den blev anlagt af Gentofte Kommune i 1911, ved kommuneingeniør V. A. Vestergaard.

Fra begyndelsen havde den plads til op mod 100 lystfartøjer.

Hvor Strandparksvej ender ved havnen, ligger Paul Elvstrøms Plads, der er opkaldt efter et mangeårigt æresmedlem i Hellerup Sejlklub.

Ved havnen lå filmselskabet Palladiums lokaler. Bygningerne bruges i dag af Hellerup Sejlklub.

Ved Hellerup Havn ligger Hellerup Idræts Klubs tennisanlæg. Klubben blev stiftet i 1900 og havde både tennis og fodbold på programmet. Klubben har senere anlagt en tennisbane ved Phistersvej.

Lige bag tennisbanen etablerede fru Busse i 1929 en privatskole på Strandparksvej 15. Villaen er opført i 1917 og tegnet af arkitekt P. Andersen.