Spring til indhold

Nørre Farimagsgade

Uden for Københavns volde lå en vej, der formentlig har været brugt til afslappede spadsere- og køreture i det åbne terræn. Vejen blev kaldt “Far-i-mag-vejen”, dvs. en vej til langsom trafik.

Den tjente også som “genvej”, mellem byportene Vesterport, Nørreport og Østerport.

Udsnit af kort over København, 1850 (Det Kgl. Bibliotek).

Efter voldene blev fjernet i 1860’erne, blev denne vej til en gennemgående hovedgade i de nye bydele.

Navnet beholdt man, så disse gader kom til at hedde hhv. Vester Farimagsgade, Nørre Farimagsgade og Øster Farimagsgade.

Vejen blev en del af det nye kvarter, der skød op på arealet hvor voldanlægget omkring København havde ligget. Arkitekten Ferdinand Meldahl udformede byplanen og mange af de store beboelsesejendomme blev opført af byggematadoren Hans Hellig Hansen (1849-1923).

Hellig Hansen boede selv i ejendommen “Ringstedhus” på hjørnet af Turesensgade (herover) og her kom forfatteren Herman Bang, som i romanen “Stuk” skildrede 1880’ernes København.

Naboejendommen, Nørre Farimagsgade 15, der ligeledes blev bygget af Hellig-Hansen, har fine dekorationer i portrummet.

Vajsenhuset kort efter opførelsen (Det Kgl. Bibliotek).

På Nørre Farimagsgade 51 ligger Det Kongelige Vajsenhus, der oprindeligt var en institution for bl.a. hjemløse børn. Bygningen blev tegnet af arkitekten Carl Frederik Rasmussen (1831-1903) i italiensk renæissancestil.

Vajsenhuset lå oprindeligt på Nytorv, hvor Københavns Domhus, senere blev opført. Efter i en periode at have ligget i Købmagergade tæt på Rundetårn, flyttede Vajsenhuset hertil i 1874.

I dag er Vajsenhuset en privatskole for forældreløse børn og børn af enlige forsørgere. Institutionen har stadig kongeligt privilegium til at udgive salmebogen, og salget af den er en væsentlig del af skolens økonomiske grundlag.