Spring til indhold

Bangertsgade

DSC_0076 RES

Gaden er opkaldt efter Henrik Christian Bangert (1799-1862).

Han ejede fra 1840 landstedet Solitude, der har givet navn til Solitudevej. Gårdens jord strakte sig helt ned til Åboulevard, og efter ophævelsen af de militære beskyttelseszoner, forsøgte han at udstykke jorden til villabyggeri.

Han udlagde Parcelvej (den senere Griffenfeldtsgade), men da Bangert ikke ejede jorden helt ud til Nørrebrogade, fik vejen ikke indkørsel derfra.

Istedet forlængede han den langt ud mod vest, hvor den via Brohusgade fik forbindelse til Rantzausgade. For at komme over Ladegårdsåen, der løb her, måtte Bangert bygge en bro, hvor Brohusgade ligger. Den fik i folkemunde navnet Bangerts Bro.

Han anlagde også Bangertsgade i haven til Solitude, for at man via den kunne få adgang til villakvarteret.

Bangert lod både Parcelvejen og en række andre veje i området brolægge, men det lykkedes ham ikke at skaffe penge til byggeriet, så han gik fallit og det blev derfor ikke realiseret inden han døde i 1862.

I dag er der ikke noget tilbage af hverken Solitude eller haveanlæggene. Nutidens Bangertsgade afslører ikke, at der engang lå et fornemt landsted bag bygningen til højre på billedet herunder.

DSC_0075 RES

På hjørnet af Bangertsgade og Griffenfeldtsgade lå en biscuitfabrik. Fabrikken er for længst nedlagt, men bygningen findes stadig.