Spring til indhold

Gothersgade

Gaden følger forløbet af den gamle volds nordside. Ved siden af volden lå stadsgraven, en voldgrav fyldt med vand. Den blev dog også brugt til affald og gav derfor en del lugtgener i kvarteret.

Volden blev fjernet i 1647, da kvarteret Ny-København begyndte at udvikle sig og byens fæstningsvolde blev flyttet mod nordvest og dermed opstod gaden.

Udsnit af Resens (ikke helt nøjagtige) kort over København fra 1659. Endnu er den indre by omgivet af volde og grave. Kongens Nytorv ligger nederst i billedet (ved “17”) og Rosenborg Slot med have omkring ses lidt over midten. Til højre på kortet er Nyboders gadenet antydet.

Navnet Gothersgade er som flere andre i kvarteret relateret til kongehuset og hentet fra den kongelige titel “de gothers”, som stammer fra kong Valdemar Atterdags status som konge over Gotland. Titlen har fulgt med de danske regenter helt frem til dronning Margrethe den 2., som afskaffede den.

Mellem Gothersgade og Store Kongensgade går passagen Boltens Gård. Det fredede palæ i Gothersgade 8 er bygget af vinhandler Bolten, der blev adlet og tog navnet baron Henrik Bolten.

I Gothersgade ligger Reformert Kirke

Overfor Kongens Have lå tidligere Rosenborg Brøndanstalt i bygninger, der havde hørt til Livgardens Kaserne.

Gaden fortsætter som Gothersgade, der ligger mellem Øster Voldgade og Øster Søgade.