Spring til indhold

Sønderbros Teater

Omtrent hvor Anders Henriksens Gade ligger i dag, lå indtil 1920 et teater.

Navnet var nok lidt “konstrueret”, for Sønderbro har ikke været et kvarternavn, som Vesterbro, Østerbro og Nørrebro.

Teateret var fra 1902 ejet af Anders Henriksen, der har givet gaden sit navn.

Stedets historie går dog længere tilbage. Allerede i 1780’erne var her et værtshus, Fortunen. Det kom senere til at hedde Syven – fordi det lå på en grund, der havde matrikelnummer syv.

Bag Syven lå en have med sommervarieté, som blev til Sønderbro Teater. Teateret lå ovenpå et lysthus, så når man kørte forbi i en sporvogn ude på Amagerbrogade, kunne man lige få et kik ind til forestillingen.

I 1891 skrev Amager Avis om Syven: ”I Syvens hyggelige, lille koncerthave, samles der hver aften et talrigt publikum, der på det livligste applauderer de forskellige numre, der gives.”

Da en tømmerplads, der lå ved den nuværende Hollænderdybet, brændte i 1902, gik også teateret på i flammer. Det blev dog genopbygget og skiftede navn til Sønderbro Teater Cafe. Det fortsatte under navnet Hollænderbyen til omkring 1960.

I forbindelse med opførelsen af den nuværende beboelsesejendom Hollændergården mellem Anders Henriksens Gade og Amagerbrogade i 1918-1920, blev teateret revet ned. Navnet “Syven” er dog videreført, dels i Syvens Allé, dels som navn på et værtshus.