Spring til indhold

Prins Jørgens Gård

Gården ligger mellem Christiansborg Slot, Christiansborg Slotskirke og Thorvaldsens Museum.

Den er opkaldt efter kong Frederik den 3.’ søn, Jørgen (1653-1708), der blev gift med prinsesse Anna Stuart af England, og som senere blev dronning. Jørgen blev derefter kaldt Prince George.

Prins Jørgen. Kobberstik af Thomas Chambars (Det Kgl. Bibliotek).

Gården har formentlig sit navn, fordi der i 1670’erne blev opført en staldbygning til prinsen på stedet.

Prinsen er nok især kendt for den march, “Prins Jørgens March”, der blev spillet i den engelske radios udsendelser til Danmark under Besættelsestiden. Marchen blev skrevet til prinsens bryllup med Anna i 1683.

I gården ligger indgangen til Statsministeriet, Højesteret og de kongelige repræsentationslokaler.

Foran indgangen til Christiansborg står fire statuer udført af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen (1770-1844). De symboliserer fire romerske guders egenskaber, nemlig Herkules (tapperhed), Minerva (klogskab), Nemesis (retfærdighed) og Æskulap (sundhed). Disse egenskaber afspejler kongens.

Skulpturerne blev udført til opstilling ved det andet Christiansborg Slots, hvor de stod i nicher i selve bygningen. De overlevede slottes brand, og blev opstillet i gården ved opførelsen af den nuværende slot.

Det fortælles, at Thorvaldsen misforstod opgaven med den fjerde skulptur, som skulle have symboliseret sandheden, men det blev altså i stedet til sundheden.