Bernstorff Slot


Bernstorff Slot blev opført i årene 1759-1765 og er tegnet af arkitekten Nicolas-Henri Jardin (1720-1799). Han var kommet til Danmark midt i 1700-tallet, for at være arkitekt på byggeriet af Frederiks Kirke (Marmorkirken) i København. Slottet blev som et af de første i Danmark, opført i tidlig, nyklassicistisk stil.

dsc_0375-res

Bygherren Johan Hartvig Ernst Bernstorff. Jorden fik han skænket af kong Frederik den 5. i 1750’erne, da Bernstorff blev udnævnt til udenrigsminister.

Da han i 1770’erne forlod landet, blev slottet overtaget af hans nevø, Andreas Peter Bernstorff.

J. H. E. Bernstorff og hans nevø, Andreas Peter Bernstorff, var blandt foregangsmændene i 1700-tallets landboreformer, og gik selv i spidsen ved at i 1760'erne omfordele Bernstorffs jord i Vangede, Ordrup og Gentofte og give bønderne ejendomret til deres gårde. Der er rejst en mindestøtte for denne indsats ved Femvejen øst for slottet.

J. H. E. Bernstorff og hans nevø, Andreas Peter Bernstorff, var blandt foregangsmændene i 1700-tallets landboreformer, og gik selv i spidsen ved at i 1760’erne omfordele Bernstorffs jord i Vangede, Ordrup og Gentofte og give bønderne ejendomret til deres gårde. Der blev i 1783 rejst en mindestøtte for denne indsats ved Femvejen øst for slottet.

Tidligere lå i området en skov, Brødeskoven, som var ejet af Frederik den 3.’s dronning, Sophie Amalie (1628-1685), der elskede at gå på jagt. Hun udlagde skoven som en dyrehave, men da Jægersborg Dyrehave blev anlagt, omdannedes skoven til et fasaneri.

Den tilhørende vogterbolig lå, hvor ejendommen Lille Bernstorff ligger i dag. Fasaneriet blev nedlagt i 1724, men bygningerne bestod og blev i de første år brugt af Bernstorff som sommerlandsted.

dsc_0375-crop-res
Bernstorff’erne brugte slottet som “maison de plaisance” – et fristed fra hans pligter i København. Over indgangsdøren mod nord har han opsat en tavle med følgende indskrift: ”Honesto inter labores otio sacrum”, som betyder Helliget velfortjent hvile mellem arbejdsstunder – hvad der nok var hensigten med ejendommen.

bernstoff-slot-set-fra-fortunen-o-b-schulin-1860

Maleri af Bernstorff Slot set fra Fortunen. Udført af O. B. Schulin 1860.

Bernstorff-familien ejede slottet indtil begyndelsen af 1800-tallet. I 1845 blev det sommerbolig for kong Christian den 8. (1786-1848), men han nåede kun at bruge det i få år inden han døde. Kronprins Christian (den senere Christian den 9.). førte stedet videre, og samlede om sommeren sin store familie fra hele Europa her. Helt frem til 1939 boede hans søn, prins Valdemar her.

Senere har slottet været brugt af Civilforsvaret, og er i dag forpagtet ud som hotel og restaurant.

 

Slottets park (i dag kaldet Bernstorffparken) og den tilhørende have blev anlagt i 1760’erne i fransk rokokostil.

dsc_0397-res
Mod nord i parken ligger den såkaldte kavalergård, der bl.a. rummer slottets tidligere staldbygninger samt et vandtårn.

dsc_0400-res
En særlig frugthave rummede allerede på Bernstorffs tid mange eksotiske frugter og træer. Tehuset i køkkenhaven blev brugt som gæstehus til slottet.Dronning Louise fik anlagt den tilhørende rosenhave, og tehuset er opkaldt efter hende.

dsc_0367-res
Ved siden af selve slottets bygning ligger Svenske Villa, der har været brugt som anneks. Den var oprindeligt opført af den svenske stat til den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i København i 1888 for at vise et eksempel på nordisk træbyggestil. Christian den 9.’s dronning , Louise, og syntes godt om huset, og købte det efter udstillingen var slut, og fik det flyttet til Bernstorff. Villaen bruges i dag til kunstudstillinger.

Foran slottet står en statue af J.H.E.Bernstorffs fætter, Andreas Peter Bernstorff. der ligesom sin onkel var udenrigsminister. Statuen er formentlig udført af A. Poulsen.

Foran slottet står en statue af J.H.E.Bernstorffs fætter, Andreas Peter Bernstorff. der ligesom sin onkel var udenrigsminister. Statuen er formentlig udført af A. Poulsen.

dsc_0413-res

I parkens nordøstlige ligger Prins Axel (1888-1964) og hans familie begravet.