Stockholmsgade


Gaden er anlagt i 1870’erne og har navn efter Sveriges hovedstad. Den danner den ene side i trekanten mellem Øster Farimagsgade og Dag Hammarskjölds Allé, hvor gaderne har navne efter svenske byer.

Men gaden kan også være navngivet efter et traktørsted, der hed Stokholm, som i 1600-tallet lå, hvor Sølvtorvet ligger i dag.

Inspirationen til gadenavnene i det “svenske kvarter” på Østervold, kan altså være startet ud fra et navn med en helt anden oprindelse.


Gaden blev bogstaveligt talt ført hen over de gamle befæstningsanlæg. En af bastionerne er bevaret som Hjalmar Brantings Plads.

Østre Anlæg er også en del af voldterrænet og derfor har gaden kun kun bebyggelse på den ene side.

I kanten af anlægget og med indgang fra Stockholmsgade, ligger kunstmuseet Den Hirschsprungske Samling.

I 1892 blev der opført en bygning (billedet herover) i Stockholmsgade for Farmaceutisk Læreanstalt, som uddannede apotekere. Den er tegnet af arkitekten Andreas Clemmensen.

På hjørnet af Dag Hammarskiölds Allé ligger Øster Borgerdydskolen. Den blev stiftet i 1787 og lå forskellige steder i Københavns Indre By, indtil den i 1884 flyttede hertil. Bygningen blev tegnet af arkitekterne Henrik Hagemann (1845-1910) og Frederik Levy (1851-1924). I dag er der ikke længere skole i bygningen, der er ombygget til boliger.