Spring til indhold

Skodsborg Strandvej

Skodsborg Strandvej er navnet på Strandvejen mellem København og Helsingør fra Mølleåens udløb ved Strandmøllen til Vedbæk Strandvej.

Hele strækningen er præget af mondæne villaer, og mange er opført som sommerlandsteder af københavnere.

Overfor krydset ved Skodsborgsvej i Skodsborg ligger endnu Hotel Øresunds bygning fra 1886. Det blev grundlagt i midten af 1870’erne efter at den gamle kro på samme sted var brændt ned.

Hotellet lukkede endeligt i 1959 og bygningen blev overtaget af firmaet, der producerede parfumen “Esprit de Valdemar”. I dag er her lejligheder.

Omtrent samtidig med starten på Hotel Øresund, blev der lidt længere nord på bygget et andet hotel, nemlig Skodsborg Badehotel (billedet herover)

Det bestod af en hovedbygning og nogle “cottager” – altså selvstændige huse til udlejning. Komplekset lå lidt ovenfor stranden, og der var anlagt en have i terasser foran. Foran hotellet var en lang badebro, hvor også turbåde lagde til. Der var i perioder mere end 20 ankomster om dagen.

Hotellet blev ét af Danmarks største og havde i 1880’erne over 100 værelser.

Skodsborg Badehotel klarede ikke den tyske beslaglæggelse under 2. Verdenskrig og blev omdannet til lejligheder, dels til Rikke Marie-hjemmet, som var et plejehjem.

På Skodsborg Strandvej 253 ligger villaen “Skovbakken”, der blev opført i 1859 af arkitekten Ferdinand Meldahl (1827-1908).

Bygherren var fabrikant L. P. Holmblad, og huset var en bjælkehytte i norsk stil med stråtag. Det var et ret beskedent hus, der i første omgang blot skulle bruges til at drikke te.

Landstedet Rolighed blev bygget som et stort træhus i 1790’erne af den norske embedsmand Carl Tank Anker (1747-1824).

Christian August Lorenzen: Landstedet Rolighed (Museet på Pederstrup).

Historien fortæller, at han fik transporteret et hus fra Norge og anbragt her.

I dag står der stadig i parken en bjælkehytte, som kan være norsk inspireret.

I 1800-tallet var stedet ejet af Ludvig Grøn, der havde et handelshus i Holmens Kanal i København.

Det nuværende Rolighed er stærkt ombygget i 1927 af arkitekt Søren Vig Nielsen (1876-1964) og har været kursuscenter for Det Konservative Folkeparti, men er i dag i privateje.

Roligheds park grænser op til landstedet Enrum, der er nærmere beskrevet her.