Spring til indhold

Valby Langgade

Gadenavnet kan måske forklares med, at gaden gik på langs gennem Valby landsby.

Valby Langgade er en del af den gamle landevej mellem København og Roskilde.

Ved Valby Tingsted midt i landsbyen, lå Valby Kro, som nød godt af de vejfarende på landevejen. Kroen eksisterede indtil 1902, hvor den pludselig fik konkurrence. Ved indlemmelsen i Københavns Kommune, fik Valby nemlig en række andre serveringssteder.

Valby Kro. Tegning af kroen før 1865. (Valby Lokalhistoriske Arkiv)
Valby Kro. Tegning af kroen før 1865. (Valby Lokalhistoriske Arkiv).

Da den nye Roskildevej blev anlagt i 1770’erne gik trafikken ad den vej, og kroejeren måtte søge erstatning for sine tabte indtægter.

Kroen forsvandt i 1902 og på dens plads blev opført en beboelsesejendom på hjørnet af Skolegade.

I slutningen af 1800-tallet voksede Valby fra en landsby til en forstad. Etagebebyggelse skød op langs Valby Langgade, Toftegårds Allé, Gammel Jernbanevej, Rughavevej m.m.

Fugleperspektiv af Valby. Udført af Franz Sedivy, ca. 1900 (Det Kgl. Bibliotek).

Ved vejen Bag Søndermarken lå traktørstedet Korups Have. Den var den sidste rest af en lille bebyggelse af funktionærboliger til Frederiksberg Slot, som kaldtes “Snap-op”. Korups Have blev opkaldt efter en skovløber ved navn Korup.

Stedet blev besøgt af kulturpersonligheder som Christian Winther og Johanne Louise Heiberg. Her var også en lille teatersal.

Korups Have blev nedlagt omkring 1932 og ejendommen herover opført i stedet.

Beboelsesejendommen “Vestahus”, Valby Langgade 24-26 (herover), er opført omkring 1932. Arkitekten var Hilda Rømer (1906-1964). I sin samtid havde den ret luksuriøse lejligheder.

Valby Langgade 41 (herover) er fra midten af 1800-tallet og et af gamle, bevarede huse i Valby. Det rager lidt ud i fortovet som et tegn på, at landsbygaden tidligere var noget mere kroget en i dag.

Bag Valby Langgade 53 ligger et andet af Valbys bevarede huse. Det er formentlig opført efter byens brand i 1865.

På Valby Langgade 117 ligger bl.a. Freinetskolen i bygninger, der tidligere var gården “Hoffmanns Minde” (herover). I bygningerne har der været et katolsk alderdomshjem.

Hvor S-banen mellem Valby og Vanløse krydser Valby Langgade, ligger Langgade Station.

Vest for Langgade Station ligger en del af Valby Arbejderes Byggeforenings huse (herover) ud mod vejen.

Indtil 1917 gik Valby Langgade kun til Skellet, hvor den drejede nordpå til Roskildevej. Derefter blev vejen forlænget mod vest til >Ålholm Plads.