Spring til indhold

Sluseholmen

I 1940’erne blev der opfyldt et areal nord for den spærredæmning, der gik tværs over Kalveboderne.

Sluseholmen har sit navn efter den sluse, som gjorde det muligt at passere dæmningen.

På det opfyldte areal blev placeret flere pladskrævende virksomheder, som f.eks. et skibsværft og senere cementvirksomheden Aalborg Portland, som fik sejlet cement hertil fra Aalborg. Fra store siloer, blev der fordelt til kunder i Storkøbenhavn.

Her lå også flyfabrikken Skandinavisk Aero Industri, der fremstillede de såkaldte KZ-fly. DFDS havde i 1960’erne en fragtterminal på Sluseholmen.

Omkring 2000 blev de fleste virksomheder flyttet, bl.a. fordi de på grund af støj ikke var forenelige med det boligbyggeri, der var planlagt på Sluseholmen.

Sluseholmen er både navnet på bydelen og på den gennemgående vej i kvarteret mellem Sjællandsbroen og Teglholmsgade.

På det tidligere industriområde er der anlagt et bykvarter inspiration fra både Christianhavn og moderne Amsterdams kanalbyer, Java og Borneo Eiland.

Området er siden starten af 2000’erne bebygget efter en overordnet plan, hvor otte kunstige øer danner kvarteret. Masterplanen er udformet af det hollandske arkitektfirma Soeters Van Eldonk Ponec Architecten.

Omkring 25 arkitektfirmaer har udformet de enkelte boligblokke på Sluseholmen, der er mellem fire og syv etager. Alle boliger har facade mod en kanal, og lejlighederne i stueplanet har direkte adgang til vandet. .

Gader har navne efter personer fra den danske jazz-verden og også kanalerne har navne. Øerne er navngivet efter træsorter.