Spring til indhold

Rentemestervej

En rentemester er en gammel stillingsbetegnelse for en person, der holdt styr på rigets økonomi.

Mange veje i kvarteret er opkaldt efter betegnelser på embedsmænd o.lign., men netop Rentemestervej siges at have sit navn efter rentemester Jørgen Vind (1593-1644), der boede på en gård i landsbyen Utterslev, som havde jord der, hvor Rentemestervej går i dag.

Vejen som sådan blev navngivet i 1930’erne. Tidligere hed den del af vejen, der går fra >Frederiksborgvej til Utterslev H. C. Jensens Vej, mens strækningen fra Frederiksborgvej til >Lygten hed Løve Allé. 

Rentemestervej har været et blandet bolig- og industrikvarter.

På Rentemestervej 14 lå Nielsen & Jespersens plastvarefabrik, der blev opført i 1934 (billedet herunder). Virksomheden var den første i Danmark, der fremstillede varer af presset bakelit. Bygningen er fredet.

Overfor lå Glud & Marstrands emaljevarefabrik. Den var grundlagt på Kapelvej på Nørrebro i 1870’erne, men på grund af mangel på plads, blev der – formentlig i 1890’erne – opført et nyt industrianlæg ved Rentemestervej. Billedet herunder viser fabrikken i dens tidlige år. Bygningerne findes ikke mere.

På Rentemestervej 69 lå fra 1917 firmaet Brdr. Dam A/S, der fremstillede sko under handelsnavnet ADI. I 1950’erne beskæftigedes omkring 250 medarbejdere.