Langelinie

1839-koebenhavn-kort-udsnit
Da fæstningsværket Kastellet blev anlagt i 1600-tallet, havde dets bastioner en uregelmæssig, savtakket form. Ud mod havnen var der dog en mere lige side, som kaldtes for Lange Linie.

I midten af 1800-tallet blev der åbnet for, at publikum kunne passere her forbi ad en sti.

Da Københavns Frihavn blev anlagt i 1890’erne, forsvandt stien, men til gengæld blev behovet for spadsereture tænkt ind i havneplanerne, som bl.a. ingeniør Holger Hammerich udformede.

Hans idé var, at kajen dels skulle være en del af det lukkede frihavnsområde, men alligevel være tilgængeligt til promenerende københavnere, der kunne nyde udsigten over havnen. Promenaden blev delvist anlagt på taget af vareskurerne.

Navnet Langelinie blev bevaret i denne konstruktion, og bruges endnu i dag som betegnelsen for kajen, der nu primært bruges af krydstogsskibe.

langeliniemolen-res

Frihavnen var toldfrit område og derfor omgivet af et gitterhegn, der stadig kan ses på Langelinepromenaden.

dsc_0135-res

Politikeren og ingeniøren Holger Hammerich spillede en stor rolle i planen om Frihavnen og udformningen af Langeliniekajen. I København er Hammerichsgade opkaldt efter ham.

I dag bruges navnet Langelinie om hele strækningen fra Nordre Toldbod og nordpå til spidsen af Langeliniemolen.

Langelinieparken, der strækker sig langs Kastellet, blev anlagt i slutningen af 1890’erne af landskabsgartner H. A. Flindt (1822-1901).

I parken er opsat flere statuer og monumenter. Den verdensberømte statue Den Lille Havfrue, udført af billedhuggeren Edvard Eriksen (1876-1959) i 1913. Statuen var en gave fra brygger Carl Jacobsen.


I den sydlige del af parken står et monument over søhelten Ivar Huitfeldt. Kvinden på søjlen er sejrsgudinden Victoria. Det er opstillet i 1886 og udført af arkitekten Vilhelm Dahlerup og billedhuggeren Ferdinand Edvard Ring (1829-1886), til minde om slaget i Køge Bugt i 1710.

Samtidig med bygningen af Frihavnen, anlagde Kongelig Dansk Yachtklub i 1890 en lille havn for lystfartøjer, Langelinie Lystbådehavn.

I nærheden ligger restauranten Langeliniepavillonen, der oprindeligt blev drevet af Dansk Forening for Lystsejlads.