Øster Voldgade

Øster Voldgade går langs med den gamle vold, der blev anlagt i 1600-tallet, som en udvidelse af det befæstede København.

Den sydligste del af gaden går mellem Kongens Have og de store parker Botanisk Have og Østre Anlæg.

Langs Kongens Have ligger dels Livgardens Kaserne, dels bygninger, der har hørt til Rosenborg Slot.

Ved den nordlige del af gaden går ligger nyere bygninger, der nu bl.a. bruges af Københavns Universitet (billedet herunder).

De blev oprindeligt opført til Danmarks Tekniske Højskole. Planer om udvidelse i slutningen 1950’erne, der ville have betydet nedrivning af det tidligere garnisionssygehus i Rigensgade, blev ændret så højskolen i stedet flyttede alle sine aktiviteter til Lundtofte nord for København.

Som en reference til Sankt Anna Rotunda Kirke, der i 1600-tallet blev påbegyndt på stedet, er en del af universitetsbygningen rund, ligesom kirken skulle have været.

Den nordligste del af Øster Voldgade går forbi Nyboder. Denne bydel blev udbygget i flere omgange og længerne nord for Hjertensfrydsgade og Elsdyrgade er opført i 1780’erne.

Området her kaldtes for Grønland, fordi der overfor en mølle på volden, der hed Grønlands Mølle. Øster Voldgade hed på dette sted Grønlandsgade.

Tæt på Oslo Plads ligger Nyboder Skole.