Sjællandsgade

Gaden hed oprindeligt Thranesvej efter grosserer L. E. Thrane, der ejede nogle af de grunde, der blev udstykket her.

I 1885 fik gaden sit nuværende navn efter øen Sjælland, som formentlig har inspireret til en lang række vejnavne i kvarteret mod nord, der er opkaldt efter sjællandske byer.

Sjællandsgade gik oprindeligt kun mellem Nørrebrogade og Prinsesse Charlottes Gade, men er forlænget i nordøstlig retning i etaper frem til Tagensvej.

Bag Prinsesse Charlottesgade gik tidligere Sjællandsgades Sideallé, som nu er nedlagt.

I Sjællandsgade ligger Sjællandsgades Skole, der blev taget i brug i 1887. Den er ligesom Prinsesse Charlottes Gades Skole tegnet af arkitekten Hans J. Holm (1835-1916), og var ligesom den en “friskole”, hvor de mindrebemidlede famliers børn kunne gå uden betaling. Skolen fik en tilbygning i 1921, tegnet af stadarkitekt Hans Wright. Skolen blev i 2006 lag sammen med Stevnsgades Skole, og hedder nu Guldberg Skole.

Sjællandsgade Bad er en offentlig badeanstalt, der blev etableret i 1917. Badeanstalten ligger ved siden af Sjællandsgades Skole og er bygget sammen med Simeons Kirke.

Over indgangen til Sjællandsgades Bad sidder Københavns Kommunes våben som et tegn på, at kommunen også på dette område sørgede for sine borgere.

Pladsen foran kirke, skole og bad hedder nu Guldberg Byplads.