Spring til indhold

Sjællandsgades Skole

Sjællandsgades Skole - udateret postkort (Det Kgl. Bibliotek)

Sjællandsgades Skole blev taget i brug i 1887. Den var én af i alt seks nye skoler i det børnerige kvarter omkring Sjællandsgade.

Skolen havde op mod 2.000 elever, som blev delt i to hold, der gik i skole hhv. om formiddagen og eftermiddagen, så børnene kunne passe et arbejde ved siden af.

Skolen er ligesom Prinsesse Charlottes Gades Skole tegnet af arkitekten Hans J. Holm (1835-1916), og var ligesom den en “friskole”, hvor de mindrebemidlede famliers børn kunne gå uden betaling.

Som mange andre skoler i København, var Sjællandsgades skole strengt opdelt i et drenge- og pigeafsnit. Også personalet var kønsopdelt, og der var lærerværelser til mandlige og kvindelige lærere.

I sine første år blev skolen populært kaldt “Skolen ved Fælleden”, fordi den lå ud til de åbne arealer på Nørre Fælled.

Skolen fik en tilbygning i 1921 (billedet herover), tegnet af stadsarkitekt Hans Wright (1854-1925).

Den nye del blev forbundet med Sjællandsgades Bad og Simeons Kirke.

I skolens mur sidder en mindetavle for Genforeningen i 1920.

Sjællandsgades skole blev i 2006 lagt sammen med Stevnsgades Skole, og hedder nu Guldberg Skole efter den nærliggende Guldbergsgade.

Skolens legeplads er en del af byrummet på Guldberg Byplads, der ligger for enden af Sjællandsgade ved Simeons Kirke.

Til Guldberg Skole hører fritidsordningen Universet, på hjørnet af Meinungsgade. Bygningen er tegnet af JJW Arkitekter og opført omkring 2011.

På skolens mur sidder en mindetavle for Poul Emil Mathiesen (1923-1945). Han var elev på skolen og deltog i modstandsbevægelsen under Danmarks Besættelse 1940-45. Den 5. maj 1945 blev han dræbt under vagttjeneste ved Københavns Frihavn.