Vennelyst

Vennelyst (restauration) - postkort
Ved den nordligste del af Amagerbrogade, tæt på den nuværende Christmas Møllers Plads, lå fra omkring 1882 en villa, opført af N. C. Lindhardt. Tidligere havde der i et ældre hus på stedet været slagteri.

I 1891 blev stedet omdannet til et forlystelsesetablissement med have under navnet Vennelyst.

Ejendommen blev i 1913 overtaget af Københavns Kommune, fordi man ønskede at anlægge >Vermlandsgade, der skulle udgå herfra.

Der gik dog en del år, inden den plan blev realiseret, og indtil da var Vennelyst fortsat restauration, nu under navnet White Star. Huset blev nedrevet i 1938.

dsc_0032-2-res
I 1892 grundlagdes en kolonihaveforening, der oprettede små haver bag Vennelyst, langs Kløvermarksvej, og tog sit navn efter restaurationen.

I slutningen af 1800-tallet var de københavnske brokvarterer blevet kraftigt udbygget, og folk boede tæt i små lejligheder. Derfor anlagdes i byens udkant nogle små havekolonier, hvor folk fra arbejderklassen kunne dyrke grøntsager til deres egen husholdning – og samtidig få et sted at tage hen i fritiden. Foreningen Vennelyst var den første kolonihaveforening i københavnsområdet.

I dag besøges Vennelyst af mange turister, ikke mindst på grund af de mange flotte og anderledes havehuse. Der er planer om at indrette et kolonihavemuseum i Vennelyst.