Spring til indhold

Vennelyst

Vennelyst (restauration) - postkort
Ved den nordligste del af Amagerbrogade, tæt på den nuværende Christmas Møllers Plads, lå fra omkring 1882 en villa, opført af N. C. Lindhardt. Tidligere havde der i et ældre hus på stedet været slagteri.

I 1891 blev stedet omdannet til et forlystelsesetablissement med have under navnet Vennelyst (billedet herover).

Det var et folkeligt sted, hvor der blev spillet varietéforestillinger med plads til op mod 300 gæster. Her spillede den i datiden berømte skuespiller Oscar Stribolt. 

Ejendommen blev i 1913 overtaget af Københavns Kommune, fordi man ønskede at anlægge Vermlandsgade, der skulle udgå herfra.

Der gik dog en del år, inden den plan blev realiseret, og indtil da var Vennelyst fortsat restauration, nu under navnet White Star. Her blev der også spillet varietéforestillinger med optræden af sangerinder og korpiger. Bag ved bygningen var indrettet et Tivoli med skydetelte og karusseller.

Huset blev nedrevet i 1938.

dsc_0032-2-res
I 1892 grundlagdes en kolonihaveforening, der oprettede små haver bag Vennelyst, langs Kløvermarksvej, og tog sit navn efter restaurationen.

I slutningen af 1800-tallet var de københavnske brokvarterer blevet kraftigt udbygget, og folk boede tæt i små lejligheder. Derfor anlagdes i byens udkant nogle små havekolonier, hvor folk fra arbejderklassen kunne dyrke grøntsager til deres egen husholdning – og samtidig få et sted at tage hen i fritiden. Foreningen Vennelyst var den første kolonihaveforening i københavnsområdet.

I dag besøges Vennelyst af mange turister, ikke mindst på grund af de mange flotte og anderledes havehuse.