Spring til indhold

Georg Brandes Plads

Pladsen, der dannes af krydset mellem Øster Voldgade og Sølvgade, er opkaldt efter litteraturvidenskabsmanden Georg Brandes (1842-1927).

På Den Hirschsprungske Samling - ikke langt fra Georg Brandes Plads - hænger P. S. Krøyers maleri fra 1901 af Brandes som foredragsholder.
På Den Hirschsprungske Samling – ikke langt fra Georg Brandes Plads – hænger P. S. Krøyers maleri fra 1901 af Brandes som foredragsholder.

Brandes har formodentlig ikke haft nogen tilknytning til Østervold, men da man i 1992 ønskede at et vejnavn i København skulle opkaldes efter ham, var der en ledig plads her.

Anledningen var sikkert, at det i 1992 var 150 år siden Brandes blev født.

Ved indgangen til Kongens Have står en buste af Georg Brandes. Den er udført efter en gipsbuste, der findes på Det Kongelige Bibliotek og udført af den tyske billedkunstner Max Klinger (1857-1920).

Busten er skænket af Georg Brandes-selskabet og afsløret på Brandes fødselsdag den 4. februar 1993.

Georg Brandes Plads opleves nok ikke af mange som en rigtig plads, men mere som et vejkryds. Eneste ejendom med husnummer på pladsen, er den tidligere Sølvgades Kaserne

En omlægning af arealet foran Statens Museum for Kunst har dog været med til at danne et byrum, som danner forbindelse mellem de store parker, Kongens Have og Østre Anlæg.

Omkring 2001 var der tanker om at “flytte” Georg Brandes til en ny vej i Ørestad Nord, hvor man mente han ville passe sammen med andre forskere i kvarteret omkring Universitetet.

Det blev dog ikke til noget, fordi man i stedet opkaldte vejen efter forfattere og komponister.