Fridtjof Nansens Plads

dsc_0420-res
Nord for Østerport Station ligger et kvarter, hvor gaderne har navne med relation til Norge.

Pladsen, hvor Østbanegade, Strandboulevarden og Kastelsvej mødes, fik i 1930 navn efter den norske polarforsker og nobelprismodtager, Fridtjof Nansen (1861-1930). Han havde i 1922 fået Nobels fredspris.

Fridtjof Nansen 1888

Fridtjof Nansen 1888

Pladsen hed tidligere Gefions Plads. I nærheden ligger stadig Gefionsgade, og det lille vejstykke mellem pladsen og Østbanegade har heddet Gylfesgade. Gefion er en gudinde i den nordiske mytologi, og her fortælles det at hun pløjede jord op i Sverige og anbragte den som en ø, hvor Sjælland ligger nu. Jorden havde hun fået at den svenske kong Gylfe. Dette sagn har været inspiration for Gefionspringvandet.

Tæt på Fridtjof Nansens Plads, ud mod Østbanegade, ligger de to markante ejendomme “Gefion og Gylfe“.

fridtjof-nansens-plads-5-gamma-2-res
Ved pladsen ligger den store ejendom Gamma, tegnet af arkitekterne Phillip Smidth og Theodor Hirth i årene 1899-1902. Den er en del af hele karréen imellem Hardangergade, Arendalgade og Strandboulevarden, hvor de andre bygninger har navnene Delta og Epsilon. 

fridtjof-nansens-plads-5-gamma2-res

I “Gamma” åbnede i 1904 én af Københavns første svømmehaller. Fra Øresund pumpedes saltvand ind i to bassiner for herrer og damer. Badeanastalten fungerede dog kun nogle få år.