Spring til indhold

Bragesgade

Gaden har navn efter Brage, der i den nordiske mytologi er guden for poesi og sang. Måske var han lidt for veltalende, for senere har man brugt betegnelsen “bragesnak” for sludder og vrøvl.

Bragesgade ligger i Mimersgadekvarteret, hvor en del andre gader i har navne efter nordiske guder. Den blev navngivet i 1889.

Ved Bragesgade udgik fra 1867 en sporvognslinje til Kongens Nytorv. Det private sporvejsselskab blev i 1897 overtaget af kommunen og derefter blev der mellem 1898 og 1920 opført remiser og værksteder til sporvogne. Efter sporvognsdriftens ophør i 1970’erne, blev hallerne brugt til idrætsformål, og er i dag et kulturcenter for Ydre Nørrebro under navnet Nørrebrohallen på Den Røde Plads.

I tilknytning til remiserne blev der i 1914 opført et elektricitetsværk, der fungerede som understation til de større elværker.

I 1910 opførtes Kingos Kirke på hjørnet af Bragesgade og Nannasgade.

I Bragesgade 8 lå Brdr. Henzes Skrueboltefabrik. Den flyttede i 1940’erne til Strandlodsvej på Amager.

I Bragesgade 10 ligger stadig industribygninger, der blev opført omkring 1910 for Peter Jørgensens motorfabrik  “Dan” (tegningen herover). Her blev de første danske petroleumsmotorer fremstillet. I 1953 flyttede virksomheden til Herlev.

På hjørnet af Bragesgade og Nannasgade ligger Manufakturhandlerforeningens Stiftelse fra 1909.