Otto Mønsteds Gade

otto-moensteds-gade-skilt-res
Gaden er opkaldt efter fabrikanten Otto Mønsted (1838-1916). Han var især kendt for sin margarinefabrik, der lavede “OMA”-margarine. Ved sin død var han Danmarks rigeste mand.

Otto Mønsted stiftede et legat, og derfor er hans navn blevet til et gadenavn i kvarteret, hvor gaderne har navne efter kendte legatstiftere.

otto-moensted

Otto Mønsted. Foto i Det Kongelige Bibliotek.

Margarinefabrikken blev grundlagt i Århus i 1883 og havde indtil 1. Verdenskrig også afdelinger i England. Efter 1920 flyttedes produktionen til København.

I forlængelse af gaden ligger Otto Mønsteds Plads, hvor Mønsteds virksomheder havde sit københavnske hovedsæde i det såkaldte “Elefanthus” (Otto Mønsteds Plads 9)

Elefanthuset har fået sin udsmykning med elefanter, fordi dyrene var en vigtig arbejdskraft i de lande i Asien, hvorfra Otto Mønsted hentede sine olieprodukter til brug i margarinefabrikationen.

Ud til Otto Mønsteds Plads ligger en bygning, som blev opført omkring 1909 til Dansk Folkeforsikringsanstalt (billedet herunder). Den er tegnet af arkitekten Axel Preisler (1871-1930).

I dag bruges bygningen af en kreditforening.

I Otto Mønsteds Gade 3 lå Bianco Lunos Bogtrykkeri, der var grundlagt i 1831 af Christian Peter Bianco Luno, der boede på Frederiksberg, hvor Bianco Lunos Allé er opkaldt efter ham.