Spring til indhold

Frederiksberg Runddel

En runddel er en ældre betegnelse for en rund eller afrundet plads, hvor flere gader mødes.

Frederiksberg Runddel er afslutningen på Frederikberg Allé, der blev anlagt som en fornem boulevard fra København til Frederiksberg Slot.

I 1600-tallet lå ved Allégade en landsby beboet af udflyttere fra den hollandske koloni i Store Magleby. Ved landsbyen lå en lystgård, der blev brugt af kongelige prinsesser og prinser, og de havde en ridebane og festplads, hvor runddelen ligger nu.

Frederiksberg Runddel domineres af den fornemme indgang til Frederiksberg Have. Den flankeres af to bygninger, dels slotsforvalterboligen (til højre på billedet herover) og dels det såkaldte Laurierhus, der nu bruges af Det Danske Haveselskab, som driver Haveselskabets Have, der ligger langs Pile Allé.

Forvalterboligen er opført i 1750’erne efter tegninger af arkitekten Laurids de Thurah (1706-1759), der også tegnede gitterporten.

Helt tilbage fra 1863 kunne man køre med sporvognen fra Sankt Annæ Plads i København til Frederiksberg Runddel.
Helt tilbage fra 1863 kunne man køre med sporvognen fra Sankt Annæ Plads i København til Frederiksberg Runddel.

Ved Frederiksberg Runddel ligger Storm P. Museet, der er et specialmuseum for tegneren Robert Storm Pedersen. Museet åbnede i 1977 i en bygning, hvor der tidligere har været brand- og politistation.