Spring til indhold

Overgaden Neden Vandet

dsc_0377-res
Byplanen for Chistianshavn var fra starten et retlinet gadenet og efter hollandsk forbillede var byen delt i en overby (mod syd) og en nederby (mod nord).

Derfor fik gaderne langs Christianshavns Kanal der særprægede navne Overgaden Oven Vandet og Overgaden Neden Vandet. Ordet Overgade kommer fra det tyske Ufer, som betyder bred eller kaj.

Den nedre gade langs kanalen var én af Christianshavns fineste, men ikke helt så fin som Strandgade, men dog finere end Overgaden Oven Vandet.

Frits Thaulows maleri fra 1881 “Parti fra Christianshavns Kanal” viser den sydligste del af Overgaden Neden Vandet, der dengang var domineret af Burmeister & Wains skibsbyggeri.

Overgaden Neden Vandet 11 (herover) er opført 1785 for Hans Pedersen Kofod. Nu rummer den firmaet Peter F. Heering, der siden 1818 har fremstillet kirsebærlikør, som er eksporteret til hele verden. Firmaet var også rederi og havde skibe, der sejlede ud med likøren og tog sukker med hjem fra sine egne plantager.

Produktionen startede i det små i en viktualieforretning i Boldhusgade, men flyttede i 1838 til Christianshavn. Kirsebær kom fra hele Sjælland, og christianshavnerkoner pillede og sorterede dem. Selve fabrikken ligger i dag på Stevns, hvor kirsebærene dyrkes, og bygningen i Overgaden anvendes til repræsentative formål.