Kødbyen

Slagtning og handel med kreaturer fandt oprindeligt sted ved Trommesalen, men i 1879 bøjede byens styre sig for protester over bl.a. lugtgener, og man flyttede aktiviteterne til et nyt kvægtorv på Halmtorvet ved siden af Vestre Gasværk.

De første bygninger blev indviet i 1880’erne og var tegnet af arkitekten Hans J. Holm (1835-1916). I 1901 åbnede en stor salgshal for kreaturer – Øksnehallen – som var tegnet af arkitekt Ludvig Fenger (1833-1905).  

På kvægtorvet foregik også handel med heste.

I begyndelsen af 1930’erne blev området udvidet bygninger, hvor man samledes al handel med kød, flæsk og fjerkræ. Denne del fik i folkemunde betegnelsen Den hvide kødby, men det ældre kvægtorv kaldtes for Den brune kødby – efter de forskellige bygningers farve.

Det industrielt prægede kvarter fik sine egne veje, der blev navngivet Staldgade,  Slagtehusgade,  Flæskeboderne og Høkerboderne.