Spring til indhold

Wagnersvej

Europæiske komponister har givet navn til en række gader i kvarteret, som derfor uofficielt kaldes Musikbyen.

Offenbachsvej er opkaldt efter den tyske komponist Richard Wagner (1813-1883)

Vejen fik sit navn i 1933. En del af den har dog eksisteret tidligere, da den var en del af Enghavevejs oprindelige forløb fra Vesterbro til Gammel Køge Landevej.

Ved krydset mellem Wagnersvej og Glucksvej ligger resterne af ejendommen Frederiksholm (se nærmere under Scandiagade).

Ved Wagnersvej ligger ejendommen Karens Minde (herover). Den var oprindeligt et landsted, der hed Lises Minde. I 1856 blev det overtaget af den københavnske vinhandler Jacob Arnkiel, der opkaldte det efter sin mor, der hed Karen.

I 1879 blev gården indrettet til “Asyl for uhelbredeligt åndssvage” af lægen Johan Keller. Den blev ombygget og fik en ny fløj, tegnet af arkitekten Vilhelm Klein. I 1940’erne blev der opstillet barakker, så institutionen havde plads til op til 200 patienter.

I 1980 blev Karens Minde overtaget af Københavns Kommune, og i 1997 omdannet til kulturhus.

Sjælør Kirke 1958 (Stadsarkivets fotografiske atelier).

I 1952 blev Sjælør Kirke indviet på hjørnet af Wagnersvej og Rubinsteinsvej.

Sjælør Sogn var allerede i 1949 blevet udskilt fra Frederiksholms Kirkes sogn. Før Sjælør Kirke blev bygget, samledes menigheden i en barak, der tidligere havde huset flygtninge.

Den enkle kirke blev opført i gule mursten og havde ikke noget tårn. Den var tegnet af Holger Jensen (1918-2004), som er arkitekten bag mange kirkebyggerier i nyere tid.

Kirken blev taget ud af brug i 2009, og bygningerne bruges i dag som spejdercenter.

I 1936 blev Carl Bonnesens skulptur “Musikken” opstillet ved i det grønne område, der liggeri krydset mellem Wagnersvej og Thomas Koppels Allé.

Skulpturen stod tidligere på Mozarts Plads, men er flyttet hertil mens der bygges en metrostation på pladsen. Oprindelig stod den ved Ny Carlsberg Glyptotek.