Spring til indhold

Pasteursvej

Vejen er opkaldt efter den franske kemiker, Louis Pasteur (1822-1895). Han var med til at udvikle metoder, som blev anvendt i ølbrygningen og derfor har han fået et vejnavn midt i Carlsbergbryggeriernes område.

Vejen hed tidligere Alliancevej, fordi den førte ned til et bryggeri af dette navn, der lå ved siden af bryggeriet Gamle Carlsberg.

I dag ligger Alliancevej på Teglholmen i Kongens Enghave, men den har ikke nogen sammenhæng med bryggeriet.

Alliance var oprettet i 1869 og var det første sted i landet, hvor der blev produceret porter-øl.

Paul Dubois’ (1829-1905) buste af Louis Pasteur sidder i en niche i væggen på Pasteursvej

Ved Pasteursvej ligger endnu bygninger, der stammer fra bryggeriets tid. Den markante lagerkælder på billedet herover, er tegnet af arkitekten Svenn Eske Kristensen (1905-2000) og opført i 1969. Trods navnet blev øllet ikke lagret under jorden som tidligere, men i lodretstående tanke inde i bygningen.

De store skiver på facaden er belagt med bladguld, og det fortælles, at hver af de 64 skiver kostede det samme som en Folkevogn! I dag er Lagerkælderen indrettet til hotel.

Overfor J. C. Jacobsensvej ligger Maskincentralen, der blev opført i årene 1923-1929 (billedet herover). Her samlede men alle de maskiner, som leverede elektricitet, køling osv. til hele bryggeriet.