Spring til indhold

Holmensgade

Udsnit af Sterms kort over København, Østre Kvarter. 1840. Holmensgade går diagonalt gennem kortet.

Holmensgade er en nu forsvundet gade, tæt på Nikolaj Kirke. Gadens navn skal ses i forbindelse med flådeværftet på Bremerholm.

I og omkring Holmensgade lå de såkaldte Skipperboder, der var boliger for ”Holmens faste stok”, dvs. de ansatte på Bremerholm.

Holmensgade (efter Bruun) RES

Gaden havde er tvivlsomt ry, fordi den var fyldt med værtshuse og bordeller. I 1850 lå en fjerdedel af Københavns “utugtshuse” i kvarteret omkring Nikolaj Kirke.

Holmensgade hed tidligere Ulkegade, men i 1823 fik beboerne i gadens ”fine” ende – tættest på Østergade – lov at kalde den for Holmensgade i stedet for Ulkegade. Det hjalp dog ikke på renoméet, for gadens værtshuse og bordeller blev liggende.

Holmensgade 1898. Foto af Frederik Riise (Københavns Museum).

I Holmensgade fandt man beværtninger som “Pigernes Minde” og “Det Røde Hav”.

Gaden var især kendt for sine prostituerede. I en skillingsvise hed det: ”Holmensgade den er brændt – alle luderne er rendt”.

Fra 1874 til 1906 var bordeldrift er legalt erhverv. De var underkastet regler, og f.eks. måtte kvinderne ikke vise sig i vinduerne eller stå i døren. I politivedtægten stod der dog, at denne regel ikke gjaldt for Holmensgade mellem Lille Kongensgade og Vingårdsstræde, når gadelygterne var tændt.

Paradoksalt nok lå Holmensgade kun få skridt fra den fornemme Østergade, men en bygning adskilte dem, så der ikke var direkte passage imellem.

I 1930’erne forsvandt gaden ved anlægget af gaden Bremerholm.