Guldbergsgade

Gaden er opkaldt efter Frederik Høegh-Guldberg (1771-1852), der boede i en villa der lå, hvor Guldbergsgade 10 er i dag.

Høegh-Guldberg var lærer på Blågård Seminarium, der lå ved Blågårdsgade.

Frederik Høegh-Guldberg. Portræt i Det Kgl. Bibliotek.

Guldbergsgade blev tidligere kaldt for Barkmøllevej, fordi der tæt på Sankt Hans Torv lå en mølle. Barkmøllen fungede sammen med et garveri, som formentlig brugte findelt bark i garveprocessen.

I 1858 fik gaden sit nuværende navn.

Gaden endte oprindelig ved en sandgrav, der lå udenfor krydset med Møllegade, men blev i etaper forlænget i takt med bebyggelsen af Nørre Fælled.

Guldbergsgade har en blandet bebyggelse, og der er stadig et præg af Nørrebros industrielle fortid.

I området mellem Peter Fabers GadeNørrebrogade og Meinungsgade ligger et tidligere industriområde, hvor bl.a. maskinfabrikken Smith, Mygind & Hüttemeier samt Bordings Trykkerier havde til huse. Området er i 2011-13 sat i stand og ombygget af arkitektfirmaeterne Cebra og  Bertelsen & Scheving. En del af bygningskomplekset er under navnet Empire Campus en del af Københavns Erhversakademi. I komplekset ligger også biografen Empire Bio (billedet herunder).

Bygningen Guldbergsgade 26 (billedet herunder) rummede Københavns Kommunes brolægningsafdeling og her var også arbejdsanvisningskontor.