Spring til indhold

Jernbanegade

Kort 1897 - udsnit
Fra 1864 til omkring 1905 lå Københavns Hovedbanegård i området omkring Axeltorv. Jernbanegade var forbindelsesvejen fra det centrale København til banegården, som dengang lå udenfor selve byen.

Jernbanegade blev i slutningen af 1800-tallet hjemsted for flere forlystelsessteder.

På hjørnet af H. C. Andersens Boulevard lå Dagmarteatret, der var opført af byggematadoren Hans Hansen, med tilnavnet ”Hellig-Hansen” i 1883 (tegningen herover). Arkitekten var Ove Petersen (1830-1892), som også havde været med til opførelsen af Det Kongelige Teater.

Dagmarteatret var et forlystelsescentrum med både teater, restaurant og hotel i samme hus. Dagmarteateret blev solgt til nedrivning i 1937, og i stedet opførtes den nuværende bygning, der har navnet Dagmarhus. Under Besættelsestiden 1940-45 var Dagmarhus beslaglagt af tyskerne, der havde en del af sit danske hovedkvarter her.

I 1881 blev der bag Dagmarteatret opført en cirkelrund bygning, hvor man under navnet Panorama viste kæmpemæssige billeder af historiske begivenheder.

Allerede i 1888 lukkede etablissementet dog igen og bygningen blev nedrevet.

Fra 1885 fik Panorama-bygningen selskab af en anden rund forlystelse, nemlig Cirkusbygningen (tegningen herover)

Her vistes forestillinger med et væld af levende dyr, som boede i stalde ud mod Studiestræde.

En brand ødelagde det meste af cirkusbygningen i 1914, men den blev genopført og nu indrettet, så den også kunne bruges som biograf.

Cirkusbygningen er udsmykket med en frise, der viser scener fra et antikt væddeløb med heste. Frisen er udført af billedhuggeren Frederik Hammeleff (1847-1916).