Stormgade

Stormen 1659 RES
Stormgade ligger på Frederiksholm, og har via Stormbroen forbindelse til Slotsholmen.

Gaden ligger på det sted, hvor de svenske tropper udførte et stormangreb på København natten mellem den 10. og 11. februar 1659. Billedet herover er udsnit af et stik der viser angrebet. Københavns Slot ligger i øverste venstre hjørne.

Svenskerne vidste, at fæstningsringen om byen ikke “sluttede tæt” her, og i den hårde vinter var der is på Kalveboderne, og herfra kunne de marchere mod Københavns Slot.

Danskene havde imidlertid forudset, at angrebet ville komme her, og hugget render i isen, som svenskerne havde svært ved at passere. Derfor led den svenske hær nederlag, og mistede mere end 500 mand.

Det var under dette angreb, at kong Frederik den 3. sagde ”jeg vil dø i min rede” – dvs. han blev i byen og støttede indbyggerne.

 

Det Holsteinske Palæ - 1762
I gaden ligger flere fremtrædende bygninger. F.eks. Det Holsteinske Palæ (tegningen herover), der blev bygget i 1680’erne til lensgreve Johan Ludvig Holstein. Han boede her i vinterhalvåret, mens han om sommeren boede på godset Ledreborg vest for Roskilde. Palæet rummede i 1800-tallet det kongelige naturhistoriske museum.

På samme side af gaden, tættere på Vester Voldgade, ligger Det Haboeske Frueklosters bygning, tegnet af  Elias David Häusser i 1741.

Sterms kort 1840 Udsnit