Magasin du Nord

På Kongens Nytorv 13-15 ligger i dag stormagasinet Magasin du Nord.

I middelalderen lå her en storgård, Østergård, som var en del af byens forsvar. Borgen og det tilhørende tårn ”Kringelen”, beskyttede dels indsejlingen til byen, dels markedet, der blev holdt i området, hvor Sankt Nikolaj Kirke ligger i dag. Tårnet kaldtes også ”Byens Tårn”.

I 1300-tallet fungerede Østergård også som ladegård for Københavns Slot.hotel-du-grand-nord-resGården, der lå på hjørnet af Kongens Nytorv og Vingårdsstræde, eksisterede gennem århundreder og blev med tiden et domicil for adelige familier. I 1700-tallet omtaltes den “Grosskanslerens Palæ”, men blev i 1797 indrettet til Hotel du Grand Nord (tegningen herover).

Her indkvarteredes nogle af byens fornemme gæster, og bygningen rummede også en badeanstalt.

I midten af 1800-tallet svandt hotellets fornemme præg. Indehaveren indrettede en dansesal i kælderen og lejede værelser ud til “utugt”, hvilket han endte med at komme i fængsel for.

I 1871 blev den store bygning købt at to kompagnoner, Theodor Wessel og Emil Wett. De havde nogle år forunden åbnet en forretning i Århus, men ville gerne etablere sig i hovedstaden. De rev bygningen på Kongens Nytorv ned og opførte den nuværende, hvor de åbnede et stormagasin, som videreførte hotellets navn.

DSC_0195 RES