Magasin du Nord

På Kongens Nytorv 13-15 ligger i dag stormagasinet Magasin du Nord.

I middelalderen lå her en storgård, Østergård, som var en del af byens forsvar. Borgen og det tilhørende tårn ”Kringelen”, beskyttede dels indsejlingen til byen, dels markedet, der blev holdt i området, hvor Sankt Nikolaj Kirke ligger i dag. Tårnet kaldtes også ”Byens Tårn”.

I 1300-tallet fungerede Østergård også som ladegård for Københavns Slot.hotel-du-grand-nord-resGården, der lå på hjørnet af Kongens Nytorv og Vingårdsstræde, eksisterede gennem århundreder og blev med tiden et domicil for adelige familier. I 1700-tallet omtaltes den “Grosskanslerens Palæ”, men blev i 1797 indrettet til Hotel du Grand Nord (tegningen herover).

Her indkvarteredes nogle af byens fornemme gæster, og bygningen rummede også en badeanstalt.

I midten af 1800-tallet svandt hotellets fornemme præg. Indehaveren indrettede en dansesal i kælderen og lejede værelser ud til “utugt”, hvilket han endte med at komme i fængsel for.

I 1871 blev den store bygning købt at to kompagnoner, Theodor Wessel og Emil Wett, der rev den ned og opførte den nuværende, hvor de åbnede stormagasinet, der dog bar hotellets navn videre.

DSC_0195 RES