Spring til indhold

Søndermark Kirkegård

Kirkegården er anlagt i 1929 som et supplement til Solbjerg Kirkegård nord for Roskildevej.

Antallet af begravelser var på det tidspunkt så stort, så pladsen ikke slog til. Frederiksberg Kommune købte endda en grund i Brøndbyøster, for at sikre sig plads til fremtidige gravsteder.

Landskabsarkitekten Gunnar Nyeland Brandt (1878-1945) udformede kirkegårdens plan.

På kirkegården blev der fra starten anlagt et kapel og krematorium.

Det er tegnet af arkitekterne Edvard Thomsen (1884-1880) og Frits Schlegel (1896-1965), som vandt en konkurrence om byggeriet i 1926.

På forsiden er der nicher til hensættelse af urner.

På bygningen sidder et relief af billedhuggeren Ejnar Utzon-Frank (1888-1955) som forestiller en engel, der samler aks. Under figuren står de græske bogstaver alfa og omega.

Kapellet har en stor og en lille sal. De er dekoreret med fresker, der illustrerer menneskelivet fra fødsel til død. De er udført af Gunnar Jacobsen.

De udvendige døre er af bronze og motiverne “Dagen” og “Natten” er udført af Olaf Stæhr-Nielsen (1896-1969), der arbejdede sammen med Fritz Schegel.

I tilknytning til kapelbygningen er der en urnegård, der er indrettet som pergola, hvor der kan hensættes urner i væggen.

Som et af de første steder i landet, blev der på kirkegården indrettet en fællesgrav for urner. Den er senere udvidet og ligger nu i den sydlige del.

Ud mod Roskildevej ligger en urnesal (herover).

Ud mod Roskildevej ligger to bygninger (herunder), der har været brugt dels som kontor, dels som bolig for overgartneren.