Kompagnistræde

Kompagnistræde 16 RES

Kompagnihuset lå i nr. 16, men det nuværende hus på stedet er fra 1798. Derimod er der i Badstuestræde 18 formentlig endnu enkelte rester af det.

Kompagnistræde lå i middelalderen sammen med Farvergade og Læderstræde helt ud til stranden.

Gaden var oprindeligt en del af Ladbrostræde (det tidligere navn for Læderstræde), men er senere blevet opkaldt efter et hus, der tilhørte Danske Kompagni, der blev oprettet 1443.

Danske Kompagni var laug bestående af Københavns danske købmænd. Lauget var et modstykke til de tyske købmænds Tyske Kompagni,.

Laugshuset havde en stor have, hvor der blev holdt skydekonkurrencer, og lauget ændredes efterhånden til et skydeselskab, hvor både adelsfolk, kongelige og sågar kvinder kunne være medlemmer. Der blev skudt til måls efter en kunstig fugl på en stang og vinderen blev fuglekonge. I starten skød man med buer og armbrøster, men efterhånden gik man over til bøsser. Fuglen var formet som en papegøje, og derfor siger man om en vinder, at han har ”skudt papegøjen”. Papegøjemesteren, som vinderen hed, skulle give seks tønder øl, og desuden hele det næste år give en omgang, når han mødte gildebrødrene i byens vinkælder.

I 1500-tallet flyttede papegøjeskydningen udenfor Vesterport, og i 1700-tallet opførtes en fornem bygning til selskabet. Bygningen har indtil 2015 huset Københavns Museum. Lauget er fortsat i Det Kongelige Københavnske Skydeselskab.