Spring til indhold

Stefansgade

Gaden er opkaldt efter Sankt Stefans Kirke, der ligger på hjørnet af Stefansgade og Nørrebrogade.

Kirken har navnt efter fattigforsørgeren Sankt Stefanus, der som det fortælles i Bibelen blev stenet til døde og derfor martyr.

Udsnit af Kort over Kjøbenhavn med nærmeste omegn. Udført af V. F. A. Berggreen, 1883. (Det Kgl. Bibliotek).

Stefansgade hed tidligere Havremarksvej, som førte gennem området mellem Nørrebrogade og Jagtvej, der kaldtes Havremarken. I dag findes navnet stadig i Havremarkens Skole i Husumgade.

På et tidspunkt havde man kaldt den nuværende Bragesgade for Stephansgade – sikkert lige efter kirkens indvielse i 1874.

Stefansgade førte fra Nørrebrogade til Nørrebro Station, der eksisterede fra 1886 til 1930. Den er nærmere omtalt under Nordbanegade.

I Stefansgade grundlagdes i 1895 Bryggeriet Stefan, der senere under navnet Hafnia producerede bl.a. hvidtøl.

Stefansgade 35, mellem Husumgade og Bjelkes Allé, er opført i 1899. Ejendommen er forsynet med franskinspirerede hjørnetårne og tegnet af P. E. O. Petersen, der også var bygherre.

På Stefansgade 47-51 og gaderne bagved ligger Stefansgården (herover), der blev opført i 1944. Arkitekterne var Kay Fisker og Svenn Eske Kristensen.

Kay Fisker tegnede også bebyggelsen i Stefansgades sydligste ende (herunder). Den blev opført omkring 1920 for Københavns Andelsbyggeforening.