H. C. Andersens Boulevard

Boulevarden hed oprindeligt Vestre Boulevard, og blev anlagt 1891-1892 på det tidligere voldterræn.

Oprindeligt var boulevarden ikke en gennemkørselsgade, men snarere en parkstrækning med begrænset trafik. Trafikken til Christianshavn gik stadig fortrinsvis af Knippelsbro.

Da den nye Langebro åbnede i 1954, blev boulevarden udbygget og fik sit nuværende udseende med med brede vejbaner.

I anledning af 150-året for digteren H. C. Andersens fødsel i 1955, fik boulevarden hans navn. Tidligere var digteren mindet i en betydeligt mindre gade  nemlig Kjeld Langes Gade på Nørrevold, der tidligere hed H. C. Andersens Gade.

Langs boulevarden blev opført store komplekser, som f.eks. Ny Rosenborg mellem Studiestræde og Jarmers Plads (billedet herover) og Holckenhus, med herskabelige lejligheder at kunstneratelierer, mellem Stormgade og Dantes Plads.

Ny Carlsberg Glyptotek føjede sig ind i billedet af en storbygade med monumentale bygninger.

På hjørnet af Jernbanegade ligger kontorbygningen Dagmarhus. På dette sted lå tidligere Dagmarteateret, der var opført af byggematadoren Hans Hansen, med tilnavnet ”Hellig-Hansen” i 1880’erne (tegningen herover). Her optrådte bl.a. revystjerner, som Josefine Baker, der vakte forargelse ved at optræde i bananskørt i 1928. Dagmarteateret blev solgt til nedrivning i 1937, og i stedet opførtes den nuværende bygning.

Ved Studiestræde opførte Studenterforeningen i 1910 en forsamlingsbygning. Foreningen havde tidligere haft lokaler i Holmens Kanal. Bygningen er tegnet af arkitekterne Ulrik Plesner og Aage Langeland-Mathiesen. Bag Studenterforeningens bygning lå tidligere Aborreparken, der var anlagt på en del af det gamle voldterræn. Parken forsvandt ved anlægget af Boulevardbanen.