Rosenvængets Hovedvej

Vejen er hovedvejen i villakvarteret Rosenvænget.

Navnet på villakvarteret kan stamme fra landstedet Rosendal, der havde jord her (se nærmere under Rosendalsgade).

I 1857 blev området udstykket af vinhandler Mozart Waagepetersen, der i de følgende 15 år udstykkede 50 parceller til opførelse af villaer.

Han havde sin bolig og forretning i Store Strandstræde i det indre København, men flyttede i 1853 ind på lystejendommen Rosendal, der lå ved Østerbrogade omkring Slagelsegade. Angiveligt var det hensynet til sin søns helbred, der fik ham til at flytte ud fra byen.

Rosenvænget var eksklusivt, og aflukket til omverdenen med et hegn og en låge, som kun beboerne havde nøgle til. Det tiltrak både erhvervsfolk og kunstnere.

Her boede f.eks. skuespilleren Johanne Louise Heiberg, hvis villa ses på billedet herover.

Den blev opført i 1862 og er tegnet af arkitekten Johan Daniel Herholdt (1818-1902).

Flere kunstmalere flyttede ud til Rosenvænget. Det gjaldt f.eks. P. C. SkovgaardWilhelm MarstrandC. F. Aagaard og Lorenz Frølich.

Maleren P. C. Skovgaards villa, Rosenvængets Hovedvej 27 er tegnet af arkitekten Johan Daniel Herholdt (1818-1902).

Kvarteret havde en klausul om, at der ikke måtte anlægges forlystelser eller værtshuse. Husene måtte højst være i tre etager, så udsigten over Øresund ikke blev hindret.

Husene skulle ligge på linje, men måtte gerne være i forskellige stilarter. På billedet herunder ses Rosenvængets Hovedvej 6, der blev tegnet af arkitekten Harald Drewsen (1836-1878) i engelsk stil.

Omkring 1900 blev en del af Rosenvænget solgt til Finseninstituttet