Islands Brygge (gade)

Islands Brygge er både navnet på kvarteret Islands Brygge og på den gade, som går langs havnekajen fra Langebro og sydpå.

Navnet kan enten skyldes, at skibe til Island lå ved kajerne her, eller at firmaet Christianshavns Oplagspladser, som opførte de første ejendomme på bryggen, var opstået på Islands Plads på Christianshavn.

Ved kajgaden Islands Brygge blev de første etageejendomme i kvarteret opført omkring 1905. Det var Langebrohus (Islands Brygge 1-7), Islandsborg (Islands Brygge 9-11) og Haraldsborg (billedet herover).

Disse ejendomme havde et fornemt præg med udsmykninger, som tårne og spir og indeholdt fire- og femværelses herskabslejligheder. Der var indlagt elektrisk lys og centralvarme, men alligevel viste det sig at lejlighederne var svære at udleje. At bo på den anden side af Langebro, blev nok at de fleste opfattet som “udenfor byen”. Samtidig var der i lejligheden gener fra f.eks. kul- og kokspladserne langs havnen – lige udenfor vinduerne.

Vindfløjen på Langebrohus med årstallet for den første bebyggelse på Islands Brygge.

Langs med kajen blev der udlagt jernbanespor, så skibslaster kunne omlades til jernbanen og virksomhederne få deres produkter transporteret til og fra.

Enkelte spor er stadig bevaret og ved kajen står en jernbanevogn, som har været brugt til historisk udstilling. Også fundamentet til én af kranerne er bevaret.

Kajområdet langs Islands Brygge blev i 1990’erne omdannet til Havneparken, hvor massevis af mennesker samles om sommeren. Her kan man bl.a. bade i havnen.

Parken blev etableret på initiativ af Islands Brygges beboere, men bruges i dag af folk fra hele København.

En række virksomheder lå langs Islands Brygge. Den største var Dansk Soyakagefabrik (se nærmere under Axel Heides Gade).

På Islands Brygge 63 lå tændstiksfabrikken H. E. Gosch & Co. Den blev oprindeligt grundlagt i 1872 og blev sammenslutning med en række andre tændstikfabrikken. I 1908 blev der opført et fabriksanlæg ved Islands Brygge. Det var en praktisk beliggenhed, for råvarerne – især russisk aspetræ – kom med skib. Fabrikken fik en anseelig størrelse og i 1930’erne produceredes 10 millioner tændstikker årligt. Der er i dag ikke noget tilbage af virksomheden.