Spring til indhold

Kristen Bernikows Gade

Gaden er opkaldt efter adelsmanden og diplomaten Kristen Bernikow (død 1612), der ejede en gård på hjørnet af Østergade. Her havde tidligere været Sankt Antoni Kloster, som Bernikow købte, efter at det var blevet nedlagt.

Bernikow havde rejst i Afrika, men måtte vende hjem, fordi han var bange for krokodiller og andre farlige dyr. Det fortælles, at han reddede kong Christian den 4. i et slag ved Kalmar, ved at give kongen sin hest, så han kunne undslippe. I stedet skulle Bernikow være blevet dræbt, men historien er næppe sand.

En anden anekdote fortæller, at kongen engang var i duel med Kristen Bernikow i et hus i gaden, og at det derfor fik hans navn.

Kristen Bernikows Gade er relativt bred. Den blev udvidet i begyndelsen af 1900-tallet, og blev en del af den gennemkørselsgade, der opstod i forbindelse med anlægget af Bremerholm.

I gaden lå i 1900-tallet flere, større forretningsejendomme.

Ejendommen på hjørnet af Østergade blev opført omkring 1900 efter tegninger af arkitekten Rogert Møller (1844-1919).

Bygningen fik navnet Volmerhus efter sagfører Axel Volmer, der var én af interessenterne i udviklingen af det såkaldte City-kvarter omkring Kristen Bernikowsgade.

Her lå Crome & Goldschmidts varehus, der var grundlagt i 1860 i Antonigade.

Det var en moderne forretning, der og især handlede med isenkram og herre- og damekonfektion. Varehuset havde en såkaldt “escalator”, som var én af Danmarks første rulletrapper. Crome & Goldschmidt lukkede i 1971, men var i en årrække en del af stormagasinet Illum.