Spring til indhold

Fredericiagade

DSC_0858 RES

Gaden er opkaldt efter byen Fredericia og blev navngivet i 1869 som et minde om Fredericias betydning i krigene 1848-1859 og 1864.

Fredericiagade strækker sig gennem både Ny-København og Frederiksstaden. Den skulle oprindeligt have været forlænget ned til havnen, men et nyopført hus i Amaliegade forhindrede det.

På strækningen fra Store Kongensgade til Amaliegade hed gaden tidligere Blancogade. Det fortælles, at beboerne i gaden fik at vide, at der skulle opsættes et gadeskilt “in blanco”, altså uden tekst. De misforstod, og skrev “Blancogade”.

Mellem Bredgade og Store Kongensgade hed Fredericiagade Academigade, efter Landkadetakademiet, som lå på hjørnet af Bredgade. 

Vest for Store Kongensgade lå en del af Nyboder, og gadeforløbet havde navnene Kaninlængen, Bjørnegade, Nellikegade og Kokkegade.

Fredericiagade er en gade, hvor der både har boet meget velhavende indbyggere og almindelige københavnere.

Tæt på Amalienborg Slot ligger Nikolaj Eigtveds (1701-1754) pragtbyggeri, der i dag huser Italiens ambassade (billedet herover).

Huset blev opført begyndelsen af 1750’erne, som en af Frederiksstadens første ejendomme.

På hjørnet af Bredgade ligger Titkens Gård (billedet herover), der blev opført i 1756 efter tegninger af arkitekten Laurids de Thurah (1709-1756).

Overfor ligger Østre Landsrets bygning på det modsatte hjørne.

Mellem Store Kongensgade og Borgergade er bebyggelsen mest traditionelle etageejendomme, men fortsætter man mod vest, kommer man igennem en del af Nyboder.

fredericiagade-res

På hjørnet af Kronprinsessegade ligger en palæagtig ejendom, der er tegnet af arkitekten C. W. Christiansen i 1906 (herunder). Karréen har en irregulær form, på grund af gaden Gammelvagts skrå forløb.