Spring til indhold

Ryparken

Ryparkens navn skyldes formentlig, at den ligger tæt på Ryvangen. Ry betyder en rydning.

Vejen hed tidligere Ole Nielsens Vej efter ejeren af Møllegården, der lå hvor Teglstrupvej går i dag. Gårdens jord lå, hvor Ryparken er i dag.

Boligbebyggelsen Ryparken blev opført i 1930’erne og er tegnet af arkitekterne Povl Baumann, Frederik Wagner, Edvard Heiberg og Karl Larsen. 

Edvard Heiberg var inspireret af den tyske arkitekturskole Bauhaus’s ideer om et funktionelt byggeri, hvor blokkene ligger frit og med altanerne vendt mod sydvest, så man får glæde af solen, når man kommer hjem fra arbejde sidst på eftermiddagen.

Ryparken var ét af de første etageboligbyggerier, hvor blokkene lå placeret så solen kom ind på beboernes altaner om eftermiddagen – hvor man fik fri fra arbejde.

De grønne arealer, som boligerne ligger i, var indrettet til at beboerne kunne opholde sig udendørs og børnene lege på legepladserne.

Altanerne var et vigtigt element i 1930’ernes moderne boligbyggeri. At sidde udendørs og nyde solen blev en del af tidens sundhedstankegang, som vandt indpas i etageboligernes arkitektur.

Ryparken består af fire bebyggelser. Ryparken I fra 1933, Lundevænget fra 1935, Rymarksvænget fra 1970 og Ryparken II fra 1982.

Bag Ryparken åbnede i 1938 Idrætsanlægget Ryparken med haller til tennis og badminton, skydebaner og udendørs baner til fodbold, håndbold og tennis.

I den sydlige ende af Ryparken, ved Ryparken 13-17, ligger resterne af en vendesløjfe for den sporvognslinje, der fra 1948 gik herud.