
Pile Allé har formentlig fået sit navn i 1780’erne, fordi vejen var været beplantet med piletræer.
Alléen var tidligt en del af vejen til Frederiksberg Slot, der blev anlagt sidst i 1600-tallet og langs Pile Allé lå en række boliger til personalet på slottet.
I midten af 1800-tallet blev flere af dem omdannet til forlystelseshaver og traktørsteder, som Hansens Gamle Familiehave, M. G. Petersens Familiehave og Krøgers Familiehave, der åbnede i årene fra 1850 til 1864.
Måske hang åbningen sammen med, at Søndermarken blev åbnet for offentligheden, og der dermed kom flere gæster herud.
Haverne var drevet af ansatte ved slottet. F.eks. var Mads Petersen og Krøger slotsvægtere. De kunne supplere deres løn eller pension med indtægten fra værtshushaverne.
Haverne blev også kaldt “thevandshuse”, fordi man kunne få varmt vand til sin the fra en kobbermaskine. Netop theen fremhæves i den kendte sang om haverne, hvor der står:
I den lille have i Pile Allé
sad vi i et lysthus, og drak en kop the

I udkanten af Frederiksberg Have opførte en italiensk billedhugger, Agostino Taddei i begyndelsen af 1800-tallet en pavillon med udskænkning af “Raffraicssements for de Spadserende” (altså forfriskninger) i haven.

Stedet blev i 1824 overtaget af konditor Anton Joss – der også kaldes Josty, og det blev traktørstedets navn fremover. Han havde i forvejen et konditori i Østergade i den indre København.
De nuværende bygninger (herunder) er fra omkring 1900, og endnu indtil 1937 var de endnu i Josty-familiens eje.
Ud til Pile Allé har bryggeriet Tuborg i 1993 plantet en labyrint af bøgetræer. Set fra luften er den udformet som etiketten på en ølflaske.
På hjørnet af Frederiksberg Allé ligger Frederiksberg Kirke fra 1734. Ved siden af – i Pilestræde 1 – ligger præstegården, der er opført i 1825.
På Pile Allé 3 lå Frederiksbergs første skole fra omkring 1736. Her gik digteren Adam Oehlensläger i skole som barn.
Bygningen eksisterer ikke mere, men blev i 1912 erstattet af den nuværende menighedsbygning til Frederiksberg Kirke. Menighedshuset er tegnet af arkitekten Kristoffer Varming.
